نوار تست الکتروشیمیایی ساختاری لایهای دارد. لایههای مختلف روی یک بسترِ پلیمری به ترتیب قرار داده میشوند. این لایهها اغلب شامل الکترودها (کار، کمکی و مرجع)، لایه عایق، لایه آنزیمی، لایه جاذب و لایه محافظ هستند. ممکن است لایههای دیگری بسته به فناوری استفاده شوند. جنس بستر از پی وی سی نازک با انعطاف پذیری بالا است، طوری که با مقداری خم کردنِ نوار، مشکلی برای آن پیش نمیآید.
۱.لایه الکترودها: ابتدا یک لایه جوهر رسانا به شکل از پیش طراحی شده در قالب الکترودها روی بستر چاپ میشود. فرایند چاپ روشهای مختلفی دارد که از چاپهای اسکرین تا روشهای بخارنشانی را شامل میشود. چاپ اسکرین قدیمیترین روش است که امروزه نیز توسط بسیاری از کمپانیها استفاده میشود. دقتِ دستگاه چاپ در یکنواختی لایههای ایجاد شده بسیار مهم است. شرایط دما و رطوبت محیط تولید باید هنگام چاپ رعایت شود. الگویِ نوارهای الکترودی بسته با ساختارِ گلوکومتر، تعداد الکترودهای مورد استفاده و موارد دیگر طراحی میشود. الگوها طراحی و ساخته شده برای چاپ استفاده میشوند. روشهای بخارنشانی که برای نشاندن بخار طلا روی بستر استفاده میشوند، یکنواختی بیشتری را موجب میشوند. جنس و پایه جوهرهای مورد استفاده نیز متنوع است و فرمولاسیونهای محرمانهای برای آنها استفاده میشود. خشک کردن الکترودهای چاپ شده با حرارت غیر مستقیم انجام میشود و تنظیم پارامترهای آن در کیفیت نهایی محصول بسیار اهمیت دارد.
ماشين چاپ اسكرين ممكن است افقی، عمودی يا بر روی ميز سوار شده باشد. سطح چاپ ممكن است صاف، دوار، يا استوانهای باشد و فرايند چاپ ممكن است مستقيم، غير مستقيم يا يك فرايند رسوب الكتروستاتيك باشد. براي توليد بيوسنسور، ماشينهای چاپ صاف و روش توليد مستقيم، مناسبترين گزينهها هستند. با افزايش توجه به چاپ اسكرين، فرايندهای اتوماسيونی كه تحت كنترل ميكروپروسسورها هستند، در حد وسيعي جايگزين چاپ دستی شدهاند. يك چاپگر اتوماتيك امروزي، با كنترلهای ميكروكامپيوتری پيشرفته و برنامههای از پيش تنظيم شدهی چند كاربردی مجهز شدهاست. قسمتهای اصلي ماشين شامل موارد زير میباشند: يك ميز چاپ با اندازههای متنوع و يك فشار منفي كه بستر و الگو روی آن قرار میگيرند. يك كاردك (تيغه) كه با فشار هوا حركت میكند، يك تنظيم كننده كه سرعت چاپ را كنترل میكند و يك تنظيم كننده ميكرو كه دقت سيستم را افزايش میدهد.
۲. لایه عایق: ابتدا و انتهای الکترود با چاپ یک لایه عایق از هم جدا میشوند. همچنین به کمک این عایق، پنجره واکنش شکل میگیرد. لایه عایق که یک پلیمر نارسانا است طبق الگوی از پیش طراحی شده و توسط همان دستگاههای چاپ روی لایه الکترودها قرار میگیرد. جنس پلیمر به گونهای است که به سرعت و با اعمال شرایط خاص خشک میشود. در هر مرحله از چاپ، نمونههای تولید شده از نظر قرارگیری صحیح لایهها و انطباق با شکل نهایی چک و بررسی میشوند. صفحههای تولیدشده تا این مرحله را میتوان به مدت طولانی نگهداری کرد.
۳. تثبیت فرمولاسیون آنزیمی: این فرمولاسیون ترکیبی از آنزیم، مولکولهای میانجی، مواد بافری و موارد مورد نیاز برای تثبیت است. ساخت این فرمولاسیون بخشی از دانش محرمانهی تولیدکننده است که در شرایط محیطی خاصی از نظر دما و رطوبت و غیره تولید و نگهداری میشود. سپس این فرمولاسیون در اتاقکی با شرایط کنترل شده در پنجره واکنش در نوک نوار نشانده میشود. این کار از طریق چاپ اسکرین نیز ممکن است اما اغلب از روشهای قطرهنشانی توسط دستگاههای چند نازلی استفاده میشود که یکنواختی و دقت خوبی دارد. پس از تثبیت، فرمولاسیون تحت شرایط کنترل شده خشک میشود. چک کردنِ فرایند در این مرحله بسیار مهم است.
۴. لایه جاذب: کشیده شدن خون به درون پنجره واکنش و پُر شدنِ کامل این پنجره برای ایجاد پاسخ درست و تکرارپذیر بسیار مهم است، زیرا همواره باید حجم ثابتی از خون با مقدار ثابتی از آنزیم واکنش کند. به همین دلیل از یک لایه پلیمری برای کشیدنِ خون به درون پنجره استفاده میشود. قرارگیریِ این لایه ممکن است نیاز به مراحل آماده سازی، اتصال و پایدارسازی داشته باشد.
۵. لایه محافظ، برش و بستهبندی: ممکن است تولید کننده لایه محافظی را به عنوان لایه نهایی روی لایههای قبل متصل کند که اغلب نام تجاری شرکت یا محصول نیز روی آن درج شده است. در نهایت صفحههای ایجاد شده که هر کدام حاوی ۵۰ تا ۴۰۰ نوار تست است، توسط دستگاههای برش طولی و عرضی بریده میشوند تا نوارهای تست جدا شوند. این نوارها به تعداد ۱۰ یا ۲۵ یا ۵۰ عدد در یک ویال قرار داده میشوند. ویالها طبق استاندارد به تعداد مشخص نمونهبرداری میشوند و به آزمایشگاه کنترل کیفیت منتقل میشوند. ویالهای تولید شده، تا انتهای آزمایشهای کنترل کیفی قرنطینه میشوند. سپس برای برچسبزنی و درج سری تولید و تاریخ انقضا و جعبهگذاری ارسال میشوند.